[O1] 1.8t i problemy z turbiną

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sebass
    Classic
    • 2010
    • 8

MrTea, może zdubluj tę listę również na octaviaclub? szkoda powielać listy na pół strony po każdej dacie. Też się zapisałem na 03.03 9.00
  • bartheks
    Drive
    • 2008
    • 40

Witam.
    Problem jest chyba z turbiną. Na 1,2 i 3 czasem nawet na 4 biegu. po puszczeniu sprzegla i dodaniu gazu autko wyrywa do przodu by po kilku sekundach "odpuscic" tak jakby turbina wlaczala sie na pare sekund na maxa a potem nagle wylaczala. przeczytalem sporo watkow o notlaufach ale nigdzie nie zanalazlem nic konkretnego tylko kawalki informacji. wiec: 1.8t ARX co sprawdzic najpierw i najwazniejsze pytanie JAK? Dzieki.

Komentarz

• oziemi
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 399

Zacznij od zrobienia logów dynamicznych zanim wymienisz pół samochodu :wink:
      Bloki 003 i 011. 3 bieg i gaz w podłodze. Sprawdź też czy nie ma żadnych błedów typu przekroczona górna/dolna granica doładowania.
      Elegance
      ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
      -------------------------------------------

Komentarz

• bartheks
        Drive
        • 2008
        • 40

acha... no i tu zaczynaja sie schoooooody. jestem na wyspach, dostepu do Vag-u nie mam (na razie) z mechanikami tutejszymi to nie ma co nawet gadac bo
        Zamieszczone przez oziemi
        wymienisz pół samochodu
        czytalem na watkach ze mozna samemu cos sprawdzic na zasadzie: poruszaj tym kabelkiem... zdejmi ta pokrywke... zobacz czy syfu nie ma...
        Stad moje pytanie.

Komentarz

• S3 CHRIS
          Elegance
          • 2006
          • 979
          • Octavia I (1U2)
          • AUQ 1.8 20VT 180 KM
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez bartheks
          acha... no i tu zaczynaja sie schoooooody. jestem na wyspach, dostepu do Vag-u nie mam (na razie) z mechanikami tutejszymi to nie ma co nawet gadac bo
          Zamieszczone przez oziemi
          wymienisz pół samochodu
          czytalem na watkach ze mozna samemu cos sprawdzic na zasadzie: poruszaj tym kabelkiem... zdejmi ta pokrywke... zobacz czy syfu nie ma...
          Stad moje pytanie.
          raczej to nie możliwe mozesz przy okazji cos jeszcze uszkodzic jak sie na tym nie znasz podjedz do serwisu na diagnoze
          ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• rOBERTO795
            RS
            • 2009
            • 3465
            • Octavia III (5E3)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Re: 1.8t i problemy z turbiną

Zamieszczone przez bartheks
            Witam.
            Problem jest chyba z turbiną. Na 1,2 i 3 czasem nawet na 4 biegu. po puszczeniu sprzegla i dodaniu gazu autko wyrywa do przodu by po kilku sekundach "odpuscic" tak jakby turbina wlaczala sie na pare sekund na maxa a potem nagle wylaczala. przeczytalem sporo watkow o notlaufach ale nigdzie nie zanalazlem nic konkretnego tylko kawalki informacji. wiec: 1.8t ARX co sprawdzic najpierw i najwazniejsze pytanie JAK? Dzieki.
            A tak tylko dzieje sie na zimnym silniku? czy naciepłym też? Umnie też tak czasem sie zdarza i u kumpla w a3 tez ale tylko na zimnym. podobno te typy tak mają i niema sie czym przejmować- ja osobiście podpinałem pod kompa który nic nie wykrył wiec sie nie przejmuj.
            OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• bartheks
              Drive
              • 2008
              • 40

sprobuje diagnoze dam znac co i jak a jakby ktos mial jeszcze jakies sugestie to czekam

a dzieje sie to najczesciej po tym jak sobie troche poszaleje, czyli np zjezdzam sobie z trasy do miasta i sie zaczyna na pierwszym rondzie ale czasami to trwa kilka dni wiec autko postoi przez noc i rano jest to samo. Jak jezdze bardzo spokojnie to powoli zanika.

Komentarz

Pracuję...